Lastik Hava Basıncı Tablosu

Lastik Hava Basıncı Tablosu

Araçların dengeli şekilde yol alması için tüm lastiklerin istenen ölçüde ve beklenen basınçta olması gerekir. Bu konuda kontroller sık aralıklarla tekrarlanmalıdır. Aşırı basınç ya da düşük basınç nedeniyle yaşanan sorunlar araçların güvenli şekilde yolculuk yapmasının önüne geçebilir. Otomobiller için lastik ve basınç tablosu aşağıdaki gibidir:
 
 

Lastik Ebatı         Ön Lastikler için Önerilen Basınç Miktarı (PSI)     Arka Lastikler için Önerilen Basınç Miktarı (PSI)
 
165/70 R14                                                                       
 
32 30
185/60 R14                                                                         
 
32  30
175/65 R14                                                                     
 
30 33
185/55 R15                                                                         
 
32 30
195/50 R15                                                                         
 
30 32
195/45 R16                                                                         
 
26 26
195/60 R15                                                                            
 
31 31
195/65 R15                                                                         
 
34 32
205/55 R16                                                                         
 
36 34
205/45 R16                                                                        
 
32 30
205/40 R17                                                                          32 34

Lastik Hava Basıncı Tablosu

Lastik Hava Basıncı Tablosu Ne İşe Yarar?

Lastik Hava Basıncı Tablosu Ne İşe Yarar?

Lastik hava basıncı tablosu kolay ve doğru ayarlama yapma konusunda sürücülerin bilinçli olmasına katkı sağlar. Tabloda yer alan lastik ölçüleri boyutuna göre otomobil lastikleridir. Ön ve arka tekerin basınç miktarının olması gereken ölçüsü ayrıntılı tablo içinde yer almaktadır. Lastik basıncını ölçmek ve doğru değerlendirme yapmak için tabloda bulunan değerlerle karşılaştırma yapmak gerekir. Eğer dört teker arasında farklı basınç miktarı söz konusu olursa bu durum aracın dengeli ve güvenli yolculuğunu olumsuz etkiler.

Yüksek basıncın düşürülmesi ve düşük basıncın doğru bir seviyeye gelmesi önem arz eder. Bu basit düzenleme sayesinde araçlar daha güvenle yola çıkma şansı bulur. Araç hızlandığı zaman, viraja girdiği zaman veya frenleri kullandığı zaman basınç farkı daha fazla hissedilir. Başta savrulma olmak üzere lastiklerin çabuk eskimesi ve yakıt sarfiyatında artış gibi sorunlar bu soruna bağlı olarak artış gösterir.

Lastik Hava Basıncı Tablosu Ne İşe Yarar?

Ön Ve Arka Tekerler İçin Basınç Dengesi

Ön Ve Arka Tekerler İçin Basınç Dengesi

Lastik hava basıncı tablosu hem ön hem de arka tekerler için farklı ölçüler ortaya koymuştur. En sağlıklı davranış bu tabloya birebir olarak uygun davranmakla mümkün olur. En azından yan yana olan ön ve arka tekerlerin kesinlikle aynı basınca sahip olması gerekir. Eğer bu konuya dikkat edilmezse kazaya davetiye çıkarmak söz konusu olabilir. Araç lastiklerinizi daha uzun sürede yeni olarak kullanmak isteyen sürücüler özellikle basınç tablosunun veri ve bilgilerini dikkate almalıdır.

Otomobillerde bulunan dört tekerin dengeli bir basınçla desteklenmesi gerekir. Uzun mesafeli yolculuklarda dengesizlikleri anlamak daha kolay olur. Düzenli olarak aracını periyodik bakımla destekleyen sürücüleri daha bilinçli olarak nitelemek mümkündür. Bu tür bakımlarda araç lastik basıncı da mutlaka ölçülmelidir.

Ön Ve Arka Tekerler İçin Basınç Dengesi

Lastik Basıncı Ne Zaman Kontrol Edilir?

Lastik Basıncı Ne Zaman Kontrol Edilir?

Araçlarda lastik basınçları çok sık şekilde kontrol edilmelidir. Basıncı kontrol etmede herhangi bir sakınca yoktur. Uzun yola çıkmadan önce yapılan kontroller yolculuğun daha güvenli gerçekleşmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca araç bakım süreçlerinde bu kontrolün yapılması gerekir.

Lastik Basıncı Ne Zaman Kontrol Edilir?